Gastronomia

Aspekty wyboru pudełka na ciasto

Kupując tort lub ciasto w cukierni, za każdym razem oprócz wyboru konkretnego typu wypieku, przyjdzie jeszcze konieczność wyboru konkretnego rodzaju opakowania na nie. Na co jednak zwracać uwagę podejmując taką decyzję?

Kwestia bezpieczeństwa

Jak każdy doskonale wie, ciasto lub tort jest produktem niezwykle kruchym i nietrwałym. Wystarczy choćby niewielki wstrząs, aby uległo ono całkowitemu uszkodzeniu.
Z tego też powodu najważniejszą sprawą jest odpowiednie zabezpieczenie ciasta, aby nie uległo ono żadnemu zniszczeniu. Osiąga się to poprzez stosowanie pudełka na ciasto wykonanego z litej tektury, która jest na tyle sztywna i twarda, aby nie uległa żadnemu odkształceniu lub przebiciu.
Innym rodzajem możliwego uszkodzenia jest duże ryzyko tzw. zapocenia się ciasta. Takie niebezpieczeństwo zachodzi w sytuacji, gdy ciasto przewożone jest w szczelnym opakowaniu, którym jest np. plastik. I tutaj również polecić można tekturę, ponieważ jest ona oddychająca i zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza.

Kwestia estetyki

Jak jednak wiadomo, jedzenie spożywa się nie tylko ustami, lecz również oczami. Z tego też powodu nawet tak błahe sprawy, jak odpowiednia estetyka pudełka na ciasto ma ogromne znaczenie.
Zrealizować to można poprzez np. wykonanie odpowiedniej grafiki na opakowaniu lub ewentualnie okienka, w którym będzie można podziwiać misterną konstrukcji i zdobienia tortu. W przypadku opakowania plastikowego takie rzeczy nie mogłyby być zrealizowane na odpowiednim poziomie. I dlatego też wniosek jest prosty, najlepsze opakowanie na ciasto będzie tym zrobionym z tektury.