Produkty

Barwniki spożywcze czyli jak powstają dzieła cukiernicze

Nie tylko w cukierniach i na imprezach można obejrzeć wyjątkowe i kolorowe dzieła cukiernicze – pasjonaci tego rodzaju hobby chwalą się nimi także w mediach społecznościowych. Te niepowtarzalne torty czasem w bardzo zaskakującej formie uzyskuje się po części dzięki barwnikom spożywczym.

Intensywne i żywe kolory

Wielką zaletą barwnika spożywczego jest to, że pozwala on na uzyskanie praktycznie każdego koloru o wyjątkowej intensywności. Mogą więc być to zarówno kolory tęczy, jak i szarości, granaty, brązy czy róże. Barwy są przy tym niezwykle żywe, dzięki czemu każde dzieło cukiernicze prezentuje się bardzo efektownie i wzbudza aplauz publiczności.

W formie żelu, proszku lub sprayu

barwniki spożywcze

Certyfikowany barwnik spożywczy, taki jak tutaj, jest całkowicie bezpieczny, ale należy stosować go zgodnie z zaleceniami producenta. Pozyskiwany jest najczęściej z roślin lub w sposób syntetyczny. Może mieć formę żelu, proszku lub sprayu. Barwniki spożywcze żelowe świetnie sprawdzają się w przypadku, gdy należy uważać z dodatkiem wody, np. do lukrów, bitej śmietany czy kremów. Te w proszku należy wcześniej rozpuścić w wodzie, tłuszczu lub alkoholu i dodać do płynnej masy, z której powstanie biszkopt czy inne ciast. Barwniki do ciast w formie sprayu dekorują już gotowe ciasta i są swoistą wisienką na torcie – nadają odcień metaliczny lub perłowy.

Zastosowanie barwników spożywczych

Choć najczęściej stosuje się je do ciast i innych deserów, to tak naprawdę można dodawać je również do innych dań – nie posiadają żadnego smaku i zapachu i tym samym nie zmieniają pod tym względem dania.