Sprzęt do kuchni

Co będzie lepszym zakupem – wyciskarka czy typowa sokowirówka?

Świeżo przygotowany, domowy sok z ekologicznych owoców i warzyw to rarytas, z którym dostępne w sklepach, butelkowane odpowiedniki nie mogą stawać w szranki. By móc się nim cieszyć każdego dnia, konieczny jednak będzie zakup urządzenia, w którym przygotujemy go sprawnie i bez zbędnych strat witamin. Obok powszechnych od dawna standardowych sokowirówek, jakiś czas temu na rynku pojawiły się również wyciskarki wolnoobrotowe do soków. Czym sprzęty te różnią się między sobą i na który się zdecydować?

Różnice pomiędzy sokowirówką a wyciskarką

Elektryczne sokowirówki to urządzenia nieobce żadnemu zwolennikowi domowych soków. Popularne na rynku i niedrogie, są w stanie przygotować duże ilości soku w bardzo krótkim czasie. Większość z nich wyposażonych jest też w dosyć gęste sita, co pozwala na uzyskanie klarownego, pozbawionego błonnika soku. Tego rodzaju soki są dosyć popularne wśród konsumentów, przyzwyczajonych do czystego, pozbawionego miąższu płynu ze sklepowych butelek. Przy dużej pojemności otworu w sokowirówce możliwe jest wkładanie do niej dużych kawałków produktów, a przypadku droższych modeli – nawet całych owoców.

sok z pomarańczy
domowy sok pomarańczowy

Wolnoobrotowe wyciskarki są sprzętami popularnymi od stosunkowo niedawna, w tym czasie jednak zdążyły już zaskarbić sobie przywiązanie wielu użytkowników. Pracują wolniej niż sokowirówki, jednak sok, który wytwarzają, uchodzi za bardziej korzystny dla organizmu. Wyciskarka do owoców i warzyw, w której sok wytłaczany jest przy niskich obrotach ślimaka, nie będzie go podgrzewać, zachowując w nim cenne składniki. Nie nastąpi też napowietrzenie soku w stopniu typowym dla sokowirówek, a więc uzyskany napój będzie dłużej przydatny do spożycia.

Który z tych sprzętów jest lepszą inwestycją?

Decyzja o wprowadzeniu do diety dużej ilości soków owocowych czy warzywnych z konieczności rodzi istotne pytanie – sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa? Czy jedna z nich ma przewagę nad drugą? Osoby, którym zależy przede wszystkim na zachowaniu potrzebnych witamin, zawartych w owocach, skorzystają na kupnie wyciskarki wolnoobrotowej i codziennym jej użytkowaniu. Powolne tempo uzyskiwania soku przez wyciskarkę jest jednocześnie uważane za jej największą zaletę.

Wiele z fitoskładników, które w najbardziej korzystniej formie znajdują się w świeżych owocach i warzywach, ulega rozpadowi pod wpływem temperatury bądź szybkiemu utlenieniu. Z drugiej strony, nie wszyscy są skłonni, by przyzwyczaić się do gęstego, aromatycznego soku, jaki jest efektem działania wyciskarek wolnoobrotowych. Również osoby, które nie mają ochoty na dzielenie warzyw czy owoców na mniejsze porcje, mogą zdecydować się na tradycyjną sokowirówkę, która tego nie wymaga.