Efektywne przyrządzanie różnych wypieków jest niemożliwe bez odpowiedniego sprzętu. Wie o tym każdy adept cukiernictwa – zarówno amatorski cukiernik przyrządzający słodkości dla domowników, jak i prawdziwy profesjonalista. Podstawowym narzędziem w tej pracy jest oczywiście blacha do pieczenia.
Obecnie na rynku znaleźć można jednak produkt, który pozwala zredukować wiele różnych blach do jednego prostego przedmiotu. Mowa tu o rancie cukierniczym.
Do czego służy rant cukierniczy?
Rant cukierniczy jest bardzo prostym w wykorzystaniu narzędziem, które pozwala uczynić pracę cukiernika dużo wygodniejszą i wydajniejszą. Rant jest po prostu podłużnym kawałkiem stalowej blaszki, który można składać w różne kształty. Jednymi z najpopularniejszych są ranty pozwalające uzyskać kształt walca.
Wystarczy złożyć produkt w odpowiednią formę, położyć na płaskiej blaszce, wyłożyć od spodu (i opcjonalnie po bokach) papierem do pieczenia i wylać do środka masę na ciasto. Następnie masę w rancie można włożyć do piekarnika i upiec wyrób niczym w zwykłej blasze, do której każdy jest przyzwyczajony. Inną, niezwykle ciekawą, odmianą rantu, jest taki, który można złożyć w kształt prostokąta. Posiadać on może dodatkowo przegródkę pośrodku, która pozwala na pieczenie dwóch ciast na raz.
Czym charakteryzuje się taki sprzęt?
Ranty do pieczenia są wykonywane ze stali nierdzewnej, więc nie trzeba martwić się o ich szybkie zużycie lub zanieczyszczenie wypieku rdzą. Utrzymywanie takiego produktu w czystości jest bardzo łatwe – wystarczy przemyć go wodą z detergentem i odstawić do wysuszenia.
Ranty występują w różnych wymiarach, zależnych od typu wyrobu, który ma zostać upieczony. Są to produkty odporne na urazy mechaniczne i są one bezpieczne dla zdrowia.
Ranty cukiernicze dostępne na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/ranty-cukiernicze