Akcesoria

Co zapewniają podkłady pod tort? Kto może je stosować?

Podstawka pod tort składa się głównie z materiału poliuretanowego przypominającego plastik. Poliuretan może być w różnych kolorach: czarny, biały, czerwony, niebieski, żółty czy zielony. Jest używana głównie do dekoracji oraz transportu ciast, ciastek, ciasteczek, babeczek itp. Można wyróżnić okrągły, kwadratowy i trójkątny podkład pod tort.

Co zapewnia podstawka pod tort?

Podkładki pod tort cechuje wysoka wytrzymałość mechaniczną i odporność na deformację po zgięciu. Są nietoksyczne i bez smaku, dzięki czemu mogą być stosowane również w obecności alergików. Materiały stosowane do ich produkcji sprawiają, że są łatwe do czyszczenia i przyjazne dla środowiska. Ma za zadanie przede wszystkim oddzielać tort od podłoża, dlatego jest odporny na wilgoć i wysoką temperaturę. W niektórych przypadkach krążek pod tort może być ponownie użyty. Ma prostą strukturę, jest wygodny w użyciu, dając odpowiednie pokrycie całej dolnej warstwy, co gwarantuje ochronę przed przeciekaniem tłuszczu i wody do pudełka.

podkłady pod tort

Zastosowania podkładów pod tort

Podkłady pod tort są używane do dekorowania tortów, babeczek i ciasteczek. Chroni tort podczas transportu. Amortyzuje wstrząsy podczas dostawy, pomagając powierzchni tortu uniknąć wgnieceń i zadrapań. Pomagają również utrzymać odpowiednią wilgotność tortu podczas transportu. Niektóre podkładki do ciast mają specjalne właściwości, które ułatwiają ich stosowanie. Na przykład są bardziej lepkie, dzięki czemu łatwiej jest na nich utrzymać wyrób cukierniczy. Niektóre podkładki do ciast wchłaniają więcej wilgoci, dzięki czemu są bardziej elastyczne i mogą być stosowane do większych tortów.