Wraz z coraz większą modą na samodzielne przygotowanie posiłków i zauważalnym wzrostem traktowania gotowania jako formy dobrej zabawy, samoekspresji i kreatywności coraz większą wagę przywiązujemy do wyboru właściwych akcesoriów kuchennych. Potęguje ją też fakt wzrostu świadomości walorów smakowych i zdrowotnych potraw.
Dość silnie zauważalnym trendem w sztuce kulinarnej jest powrót do łask niezwykle podstawowego, lecz także i nieco zapomnianego wcześniej akcesorium, jakim jest młynek do pieprzu. Urządzenie to dostępne jest w rozmaitych wariantach, co czasem przyprawia nas o zawroty głowy. Samo kupno to jednak dopiero początek przygody, gdyż powinno się nauczyć go jeszcze używać w sposób właściwy. Problematyczną dla wielu kwestią jest możliwość mielenia w nim innych niż pieprz przypraw.
Poza samym pieprzem, młynek nie powinien być używany jednak do mielenia innych przypraw, gdyż każda z nich ma inne właściwości. To dlatego dostępne są w sklepach zarówno młynki do pieprzu, jak i te służące rozdrabnianiu innych ziół i przypraw. Rozdrabniać w nim powinniśmy jedynie pieprz biały, czarny, czy zielony
Młynek taki jest urządzeniem, które z reguł ma nam posłużyć długi czas. Warto więc trzymać się tej zasady, a nasz młynek powinien nam wystarczyć na długo.