Sprzęt do kuchni

Czym są tylki rosyjskie?

Każdy, kto czasami samodzielnie piecze ciasto z czasem chce rozwinąć swoje umiejętności. Jednym ze sposobów rozwoju cukierniczego jest samodzielne upieczenie tortu. Niestety, dla wielu osób przeszkodą nie do pokonania jest dekorowanie wypieku. Pomocnym akcesorium mogą się okazać tylki.

Metalowe cuda

Tylki to nieduże tulejki z wyciętymi wzorkami, przy pomocy których można udekorować ciasto. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów tylek, jednak najchętniej kupowane są tzw. tylki rosyjskie. Ich popularność wynika z faktu, że przy ich użyciu można zrobić dekoracyjnego kwiatuszka, a cały proces trwa tylko kilka sekund. Z tych niepozornych gadżetów korzystają cukiernicy na całym świecie, również w mediach społecznościowych można znaleźć wiele zdjęć z tortami udekorowanymi przy użyciu tylek rosyjskich.

Jak dekorować ciasto?

Pierwszym krokiem jest wybranie rosyjskiej tylki, dzięki której będzie można stworzyć wybrany kwiatek (np. goździk, róża, tulipan). Wybraną tylkę trzeba wsadzić do rękawa cukierniczego, wypełnić go kremową masą i przystąpić do robienia ozdób. Co ważne, krem nie może posiadać żadnych grudek, nie może też być zbyt rzadki, gdyż wówczas kwiaty nie wyjdą. Tak przygotowany rękaw należy zbliżyć do dekorowanego miejsca, a następnie wycisnąć dozę kremu, która utworzy efektowną ozdobę. Osoby, którym zależy na tym, by dekoracja była bardzo efektowna, powinny wykorzystać przynajmniej dwa rodzaje tylek rosyjskich, dzięki temu zdobienie tortu będzie bardziej różnorodne, a tym samym ładniejsze.