Zastawa stołowa

Czym zdobić desery?

deserWłasnoręcznie przygotowane desery smakują zawsze najlepiej. Warto jednak pamiętać, że oprócz smaku, ważne jest także to, w jaki sposób podajemy słodkości. Jemy przecież nie tylko ustami, ale również wzrokiem. Im efektowniejszy sposób podania, tym deser wydaje się smaczniejszy.

Niezbędne akcesoria

Aby móc udekorować deser nie potrzeba wielu specjalnych narzędzi czy akcesoriów. To co jest niezbędne, to talerzyki deserowe np. takie produkty. Najlepiej jeśli są gładkie i pozbawione ozdób, które odwracają uwagę od słodyczy.

Talerzyki do deserów mogą mieć różne niebanalne kształty. Jeszcze kilka lat temu, na naszych stołach królowały okrągłe spodeczki. Obecnie deserowe talerzyki przybierają kształt prostokątów, kwadratów lub nieszablonowych miseczek. Wszystko zależy od rodzaju deseru, który pragniemy postawić na stole.

Jadalne kwiaty, przyprawy, gęste sosy owocowe

Nie tylko talerzyki mogą stanowić ozdobę dla deseru. Taką funkcję może także pełnić gęsty sos owocowy, sypkie przyprawy tj. cynamon, a także wiórki czekolady lub kawałki wafla. Prawdziwym hitem na polskich stołach cukierniczych są od kilku sezonów jadalne kwiaty. Stanowią one nie tylko fantastyczny dodatek do deseru, ale też same w sobie bywają całkiem smaczną przekąską.

Wystarczy zatem odrobina kreatywności, aby stworzyć iście królewski deser.