Gastronomia

Dekoracja wypieku

Masa cukrowa, zwana także lukrem plastycznym – jest każdemu dobrze znana. Od jakiegoś czasu stała się popularna również i w Polsce. Służy cukiernikom przy mniej, czy bardziej zmyślnych dekoracjach swoich wypieków.

Co możemy z niej stworzyć?

Lukier plastyczny, czy inaczej fondant – umożliwia puszczenie wodzy fantazji, jeśli chodzi o dekorowanie tortów na różne okazje, najczęściej śluby, komunie, czy imprezy urodzinowe. W przypadku pracy z masą cukrową, nie mamy żadnych ograniczeń, a efekt końcowy zależy tylko i wyłącznie od nas. Jest plastyczna i elastyczna. Począwszy od ulubionych bohaterów kreskówek naszych pociech, na figurkach pary młodej skończywszy. Istnieje masa różnych zastosowań tego produktu, gdzie jedynym ograniczeniem mogą być jedynie umiejętności plastyczne cukiernika.

Czym tak naprawdę jest fondant?

Warto zaznaczyć, że podstawowa wersja masy cukrowej jest biała. Możemy więc zabarwić ją na dowolne kolory, przy pomocy nieszkodliwych barwników spożywczych. W jej składzie nie ma, przysłowiowej „tablicy Mendelejewa”, a jedynie kilka składników, które większość z nas posiada w kuchni, między innymi: cukier puder, glukoza, żelatyna i woda. Po pewnym czasie – zmienia swoją konsystencję, staje się twarda i sztywna, ciasto, czy tort wydaje się dzięki temu bardzo stabilny, jednak mimo to, nadal dobrze się kroi.
Można ją spożywać, lecz nie trzeba, jej głównym zadaniem jest przecież dekoracja. Masa sama w sobie jest bardzo słodka, smakuje jak cukier, na co wskazuje, oczywiście nazwa.