Akcesoria

Dlaczego ważenie produktów jest ważne?

W większości profesjonalnych kuchni używa się wag. Mogą one być przydatne zarówno na etapie przygotowywania posiłków, jak i w momencie ich serwowania. Wagi kuchenne są niezbędne w cateringu, eleganckich restauracjach, kawiarniach, fast foodach… i we wszystkich innych miejscach, w których przygotowywane jest jedzenia. Dlaczego jej używanie jest aż tak ważne?

Równe porcje

W przypadku dań serwowanych przez firmy cateringowe, wielkość porcji ma ogromne znaczenie. Dania są ustawiane obok siebie, więc łatwo jest zauważyć dysproporcje pomiędzy wypełnieniem kolejnych naczyń. Z tego powodu może przydać się waga kuchenna, która pomoże przygotować dokładnie takie same dania. Dzięki temu będą one:
– równe,
– estetyczne,
– eleganckie,
– zachęcające.
Nigdy nie powinno się zapominać, że goście zawsze zwracają uwagę na wielkość porcji i te, które odstają od reszty dań, z pewnością będą złą wizytówką firmy cateringowej. Mogą one być uznane za dowód na to, że poczęstunek był przygotowywany w pośpiechu i bez odpowiedniej dbałości o szczegóły. To z kolei może wpłynąć na odbiór całej uroczystości.

Porcje zgodne z menu

Gastronomiczna waga kuchenna pozwala na precyzyjne odważanie konkretnych porcji. Ma to ogromne znaczenie, bo dania przecież są sprzedawane klientom. Muszą oni wiedzieć, za jak duże potrawy mają zapłacić. W związku z tym wszystkie dania w karcie mają zapisaną ich gramaturę. Jest ona też niezbędna do tego, by klient mógł sprawdzić, ile energii wyrażonej w kcal dostarcza konkretne danie. Wszystko się tutaj sprowadza do tego, że na stół klienta powinno trafić danie o dokładnie takiej samej wadze jak deklarowana. Tego wymaga uczciwość oraz szacunek wobec klienta. Warto też podkreślić, że odmierzanie zbyt małych porcji najprawdopodobniej dość szybko zostanie przez klientów zauważone, co wpłynie na renomę danego lokalu.