Gastronomia

Ekspres ciśnieniowy czy alternatywne zaparzacze do kawy?

Zastanawiając się nad otwarciem kawiarni lub wprowadzeniem napojów kawowych do swojego lokalu, warto zapoznać się nie tylko z podstawowymi informacjami o ziarnie, ale również o metodach parzenia i podawania kawy, które są obecnie bardzo różnorodne. Jakie rodzaje kawy warto mieć w swojej ofercie? Na jakie urządzenia do zaparzania kawy się zdecydować?

Rodzaje ziarna

Napar kawowy różni się smakiem w zależności od właściwości konkretnego ziarna. Zasadniczo ziarna kawy dzieli się na arabikę i robustę. Arabika pochodzi z delikatniejszych, bardziej wymagających w uprawie odmian kawowca i wyróżnia się bogatszym smakiem, jednak jej pozyskanie jest droższe, więc wiele dostępnych na rynku kaw to tak zwane blendy, w których łączy się ją z tańszą, ale mniej subtelną robustą. Jeżeli kawa ma być tylko dodatkiem w menu lokalu, najlepiej jest wybrać niedrogie, dobre ziarno z niewielkiej palarni. W kawiarniach z kolei należy zapewnić klientowi wybór różnego rodzaju ziaren, pochodzących z różnych regionów i palarni.

Ekspres ciśnieniowy

Ekspres ciśnieniowy to urządzenie, które pozwala uzyskać gęsty, skoncentrowany napar kawowy z kremowa pianką, czyli espresso. Dzięki krótkiemu czasowi ekstrakcji, espresso przygotowuje się bardzo szybko i napar zawiera mniejsza ilość kofeiny niż ten parzony poprzez zalanie czy gotowanie zmielonego ziarna. Espresso można pić samo lub łączyć ze spienionym mlekiem i innymi dodatkami, otrzymując takie napoje kawowe jak popularne latte, cappuccino, espresso macchiato i wiele innych. Ekspresu nie powinno zabraknąć w żadnej kawiarni, jest też dobrym wyborem do lokalu, który chce serwować kawę jako dodatek, z uwagi na szybkość i stosunkową prostotę przygotowania różnego rodzaju napojów kawowych.

Alternatywne metody parzenia kawy

Odkąd kawy na bazie espresso stały się najbardziej popularnymi napojami kawowymi, wszystkie inne sposoby parzenia, zarówno znane od lat, jak i zupełnie nowatorskie, zyskały miano alternatywnych. Choć w lokalu, który nie specjalizuje się w podawaniu kawy alternatywne zaparzacze mogłyby często stać nieużywane, to nie powinno ich zabraknąć w żadnej kawiarni z prawdziwego zdarzenia. Alternatywne metody pozwalają na wydobycie z ziarna innych nut smakowych i z pewnością będą odpowiadać koneserom czarnej kawy. Zarówno tak prosty zaparzacz do kawy (więcej) jak drip, konstrukcja w kształcie odwróconego stożka w której umieszcza się papierowy filtr i przelewa w nim kawę gorąca wodą prosto do filiżanki lub do zlewki, jak i bardziej skomplikowane urządzenia pozwalają na uzyskanie bardzo różnorodnych efektów.