Sprzęt do kuchni

Foremki silikonowe czy aluminiowe?

Liczba gadżetów i dodatków, które umożliwiają wykonywanie samodzielnie wypieków, jest niezwykle szeroka. Oczywiście na rynku znaleźć można dodatki mniej lub bardziej sprowadzone, które charakteryzować się będą zupełnie innymi parametrami i właściwościami użytkowymi. Jednym z ciekawszych przykładów takich dodatków są foremki silikonowe i aluminiowe, które wykorzystywane są do pieczenia babeczek. Które z tych rozwiązań jest lepsze?

Cechy foremek aluminiowych

Nie da się ukryć, że foremki wykonane z aluminium cieszą się zdecydowanie największą popularnością wśród domowych mistrzów wypieków. Wszystko za sprawą tego, że posiadają one zdecydowanie największą odporność na zniszczenie, co powoduje, że są one wielorazowego użytku. Dodatkowo łatwo się je czyści, a także dosyć wygodnie w nich piecze.
Niestety minusem jest fakt, że dość mocno się one nagrzewają, co często niestety rodzi problem z wyjęciem z nich wypieków.

Cechy foremek silikonowych

Z powodu wyżej wymienionych wad foremek aluminiowych, coraz większą popularnością zaczynają się cieszyć foremki wykonane z silikonu. Co prawda są nieco droższe niż te, które są aluminiowe, jednak za wyższą cenę otrzymuje się liczne zalety, których nie sposób spotkać w żadnych innych modelach. Jest to np. odporność na wysokie temperatury i nienagrzewanie się do zbyt dużego stopnia, dzięki czemu możliwe jest wzięcie całych foremek w rękę, od razu po wyjęciu z pieca. Dodatkowo ciasto do takiego materiału zupełnie nie przywiera, więc nie ma najmniejszego problemu z tym, aby szybko wyjąć gotowe wypieki z foremek, bez ryzyka ich uszkodzenia.