Formy do pieczenia mają najróżniejsze kształty, lecz nie zawsze łatwo z nich wyjąć ciasto tak, by nie ucierpiało. Tortownica jest odpowiedzią dla wszystkich tych, którzy szukają formy, która posiada oddzielnie dno i ścianki.
Łatwa obsługa
Tortownice (zobacz na stronie) występują najczęściej o okrągłym kształcie, ale nie brakuje ostatnio także prostokątów. Cały ich fenomen polega na tym, że posiadają wyższą i oddzielną obręcz, zawierającą zacisk. Wobec czego najpierw nakładamy przygotowane ciasto do całości formy, a po upieczeniu czy też schłodzeniu, z dziecinną prostotą, otwieramy ścianki. Ciasto nie ulegnie rozpadowi, a my możemy cieszyć się doskonałym przygotowaniem wybranych słodkości.
Wyjątkowy gatunek
Formy te mogą być wykonane z:
– blachy ocynowanej,
– stali węglowej.
– aluminium.
Dodatkowo wyszukamy egzemplarze, które posiadają specjalne, nieprzywierające powłoki.
Przy zakupie warto sprawdzić, czy forma jest stabilna i łatwa w obsłudze. To pozwoli na zadowolenie z użytkowania.
Wyśmienite desery
W tortownicach możemy tworzyć słodkie dzieła sztuki, które zostaną zapamiętane przez domowników jak i gości. To odpowiedni gadżet, w który można się zaopatrzyć i szybko realizować kuchenne pomysły na co dzień jak i od święta.