Akcesoria

Gotowanie na parze – zdrowy sposób przygotowywania potraw

Bardzo zdrowym sposobem przygotowywania jedzenia jest przygotowywanie potraw na parze. Jest to tak naprawdę uniwersalny sposób, ponieważ w ten sposób można gotować zarówno warzywa, jak i mięso i ryby, a nawet kasze czy ryż.

specjalny garnek do gotowania parowego

Jak przygotować produkty?

Produkty powinny być podzielone na mniejsze części. Dobrze jest też dopilnować, aby te części były mniej więcej równe, będzie wtedy pewność, że całość będzie gotowa w tym samym czasie. Bardzo ważne jest, żeby produktów przed gotowaniem na parze nie solić. W razie potrzeby można dosolić już po ugotowaniu. Natomiast w przypadku mięsa i ryb wskazane jest dodatnie aromatycznych przypraw.

Jak gotować?

Bardzo przydatnymi narzędziami w kuchni będą garnki parowe, a zwłaszcza garnek ceramiczny do gotowania na parze, ale można również wykorzystać domowe sposoby, takie jak metalowe wkładki czy koszyczki do garnków. Podczas gotowania w ten sposób, należy pamiętać, że składniki będą gotowe szybciej niż w przypadku tradycyjnego gotowania, więc należy uważać, aby nie rozgotować potraw. Szczególnie dotyczy to warzyw. W przypadku, kiedy do gotowania wykorzystywany jest garnek do gotowania na parze lub szybkowar, należy pamiętać, żeby produkty, które gotują się najdłużej powinny znajdować się na najniższym poziomie.