Każde wino po zabutelkowaniu musi być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, w którym panuje stała wilgotność. Każdy z tych szczegółów ma bardzo istotny wpływ na ostateczny smak i aromat wina. Restauracje i bary przechowują butelki z winami w gastronomicznych lodówkach przeznaczonych do przechowywania tych znakomitych trunków. Jakie warunki muszą panować w chłodziarce?
Gastronomiczna lodówka na wino
Chłodziarka do wina jest lodówką o nieco innej konstrukcji od tradycyjnej. Jest ona specjalnie zaprojektowana, aby wewnątrz panowała stała temperatura, gdyż ona ma najważniejszy wpływ na smak. Dojrzewające trunki powinny znajdować się w temperaturze 12 stopni. Za niska lub zbyt wysoka temperatura albo też wahania mogą zatrzymać lub przyspieszyć proces starzenia, co może wpłynąć niekorzystnie na żywotność i aromat wina. Chłodziarka do wina powinna także zapewnić optymalną wilgotność. Butelki w lodówkach na wino przechowuje się w pozycji poziomej, tak aby korek zawsze miał styczność z winem. Wewnątrz wilgotność powinna być ustawiona powyżej 50%, ale nie więcej niż 75%. Należy pamiętać, aby butelka była zawsze ułożona etykietą do góry.
Jak wybrać chłodziarkę do wina?
Gastronomiczne lodówki na wino zobacz takie modele najczęściej mają co najmniej dwie strefy, w których można ustawić inne warunki dla poszczególnych gatunków wina. Lodówka taka powinna znaleźć się na sali w restauracji, aby goście mogli samodzielnie wybrać sobie wino, dlatego warto postawić na modele przeszklone lub z zamontowaną półką reprezentacyjną. Jeśli chłodziarka będzie znajdować się w nieogrzewanym pomieszczeniu, to należy wybrać model, który bezawaryjnie będzie działać w niskich temperaturach. Oczywiście do lokalu gastronomicznego należy wybrać model przemysłowy, który został zaprojektowany z uwzględnieniem specyficznych warunków panujących w restauracjach czy barach.