Gastronomia

Jaki materiał na pojemnik na ciasto będzie najlepszy?

Podczas kupowania w cukierni ciasta, pracownik przy pakowaniu zawsze zapyta klienta, czy woli, żeby jego ciasto zostało zapakowane w kartonowy pojemnik na ciasto, czy też wystarczy model plastikowy. Mało który amator słodkości jednak wie, jaki wybór powinien podjąć.

Charakterystyka modelu kartonowego

Pojemniki na ciasto wykonane z kartonu, to przede wszystkim bardzo mocne zabezpieczenie przed uszkodzeniem ciasta, chociaż trwalszym rozwiązaniem będzie na pewno zakup plastikowego pojemnika na ciasto. Karton cechuje się dużą sztywnością i odpornością na uderzenia. Jest więc materiałem idealnym do tego, aby transportować w nim coś tak delikatnego, jak ciasto. Tym bardziej że ciasto wymaga odpowiedniego środowiska do transportu. Konieczne jest odpowiedni dostęp do powietrza, co również zapewnia model opakowania wykonany z kartonu.

Charakterystyka pojemnika plastikowego

Równie częstym wyborem co kartonowe opakowania na ciasto, są wersje wykonane z plastiku. Ich zdecydowanie najważniejszą zaletą jest niska cena, która jest często nawet kilkaset procent mniejsza, niż modelu kartonowego. Rzecz jasna ta różnica nie jest dziełem przypadku. Plastik, choć jest bardzo lekki i tani, to jednak jest również bardzo kruchy i nie stanowi żadnego zabezpieczenia dla ciasta. Jest również materiałem, który nie przepuszcza powietrza, więc ciasto się w nim bardzo szybko psuje.
Nie oznacza to jednak, że opakowania plastikowe są zupełnie do niczego. Są idealnym rozwiązaniem, gdy droga z ciastem do domu jest niezwykle krótka. Jeśli jednak podróż będzie miała zając dłuższą chwilę, lepiej zdecydować się na model z kartonu.