Akcesoria

Jakie akcesoria cukiernicze warto mieć w kuchni?

Pieczenie ciast i przygotowywanie słodki deserów może być fantastycznym hobby, albo też pracą zarobkową. Warto jednak nie tylko znać świetne przepisy, które będą smakować każdemu, ale i mieć akcesoria, które pomogą w pracy. Bez nich wykończenie tortu lub udekorowanie muffinek nie będzie ani łatwe, ani ładne. Planując słodkie wypieki, dobrze jest kupić różne akcesoria, które będą pomocne w pracy. Które konkretnie będą najlepsze? A może są jakieś przedmioty, bez których żaden cukiernik nie może się obejść?

Podstawowe akcesoria cukiernicze do pieczenia tortów

Wydawać by się mogło, że do upieczenia tortu potrzebne są jedynie podstawowe akcesoria cukiernicze, jak blacha do pieczenia, patera i nóż do krojenia. Jednakże to nie wystarczy. Zwłaszcza jeśli sam tort ma być bogato zdobiony. Aby składać i dekorować torty będą potrzebne między innymi:

  • rant,
  • linijka,
  • rękaw cukierniczy,
  • patera obrotowa,
  • szpatułki różnej wielkości,
  • mata antypoślizgowa,
  • wsporniki.

Każde z tych akcesoriów ma swoje zadanie i trudno będzie je zastąpić innym produktem, który można mieć w kuchni. Choćby patera obrotowa jest nieodzowna, jeśli mamy zamiar piec torty, które będą tynkowane. Nałożenie równej warstwy kremu dookoła bez niej będzie bardzo utrudnione.akcesoria cukiernicze

Czym dekorować wypieki?

Przeglądając akcesoria cukiernicze na stronie tutaj, można też znaleźć różne końcówki do rękawów cukierniczych. Służą one do zdobienia tortów i innych ciast za pomocą kremu. Jednak można też kupić masę migdałową i zabarwić ją na wybrany kolor, a potem używają foremki do ciastek wyciąć ciekawe wzory. Sama dekoracja może opierać się też na kupnych elementach. Bardzo często dodaje się różne kulki, gwiazdki czy serduszka wykonane z cukru i barwnika. Przydatne będą też szablony, dzięki którym można uzyskać niesamowity i przede wszystkim powtarzalny dekor. Takie drobne akcesoria znacznie ułatwiają pracę.