Gastronomia · Urządzenia elektroniczne

Jakie są rodzaje kotłów gastronomicznych?

W gastronomii bardzo często wykorzystuje się produkty, które pozwolą ułatwić oraz usprawnić przygotowanie potraw. Dzięki niektórym urządzeniom można gotować na dużo szerszą skalę. Jednymi z takich urządzeń są kotły warzelne. Warto dowiedzieć się czym są i jakie mają zastosowanie w kuchni.

Co to jest kocioł warzelny?

Gastronomiczne kotły do gotowania ze sklepu gastronomicznego Gastronet24 to tradycyjne urządzenia, które stosuje się w przemyśle gastronomicznym, a także garmażeryjnym. Mogą one służyć do przygotowywania oraz podgrzewania jedzenia, a także do produkowania mięsa czy wędlin. Jednym z przykładów gastronomicznych kotłów do gotowania są urządzenia, które przeznaczone są do wyrobów wędliniarskich oraz do topienia tłuszczu. Wybierając takie urządzenia, najlepiej będzie zwrócić szczególną uwagę na to, czy pokrywki i zbiorniki są stosownie izolowane – dzięki temu ryzyko ewentualnego poparzenia podczas pracy będzie minimalizowane. Natomiast specjalny sterownik umożliwi stałą kontrolę temperatury w komorze, a także pozwoli na jej regulację podczas przygotowywania potraw.

Rodzaje kotłów gastronomicznych

Gastronomiczne kotły do gotowania dzieli się ze względu na typy zasilania na elektryczne, parowe, a także gazowe. Kotły warzelne parowe ogrzewane są przez parę technologiczną wytwarzaną przez specjalnie przeznaczoną do tego zadania komorę. Para przedostaje się do miejsca docelowego dzięki tak zwanej przestrzeni grzejnej. Warto podkreślić, że są to bardzo popularne urządzenie szeroko wykorzystywane w przemyśle gastronomicznych czy garmażeryjnym. Dobrze wspomnieć także o kotłach gastronomicznych gazowych, które są dość drogie, jednak pozwolą generować niższe koszty w eksploatacji, które związane są niską ceną samego gazu. W przypadku tego typu kotłów konieczna będzie instalacja efektywnych systemów wentylacji, które służą do stosownego odprowadzania szkodliwych spalin.