Sprzęt do kuchni

Kupujemy wok do gotowania

Tradycyjny chiński wok do gotowania to ostatnimi czasy jedna z najpopularniejszych patelni na rynku. Niestety wielu chętnych na kupienie woka zupełnie nie wie, czym powinni się kierować podczas poszukiwań i wyboru. Na co zatem zwrócić uwagę kupując wok i jakimi kryteriami powinno się kierować?

Jaki rodzaj woka?

Choć dla wielu osób może to być sporym zaskoczeniem, to jednak tradycyjny chiński wok nie występuje tylko w jednej postaci, lecz aż w trzech. Na rynku kupić można wok mandaryński, pekiński oraz kantoński. Czym one się od siebie różnią? Model mandaryński jest dość mały, lecz jednocześnie głęboki. Dzięki lekkiej i zwartej konstrukcji umożliwia bardzo wygodne, a zarazem proste podrzucanie potraw w celu ich wymieszania. Model kantoński to natomiast ciężki i bardzo duży wok, który z uwagi na swoją masę, nie służy do podrzucania jedzenia i cały czas stoi nieruchomo na ogniu. Wok pekiński jest połączeniem obu poprzednich modeli, co powoduje, że jest najbardziej uniwersalny.

Z jakiego materiału?

Sam rodzaj woka to jednak nie wszystko. Równie ważne, co jego konstrukcja jest także to, z jakiego został wykonany materiału. Na rynku istnieją trzy rodzaje woków pod względem materiału produkcji. Są to woki stalowe, żeliwne oraz ceramiczne. Model żeliwny jet zdecydowanie najtrwalszy i odporny na właściwe wszystkie możliwe zagrożenia. Niestety jest także bardzo ciężki, co powoduje, że jest trudny w używaniu. Wersja stalowa, która dzieli się na model nierdzewny lub też węglowy, to woki nieco lżejsze, choć nadal ich waga jest odczuwalna, a także takie, które doskonale przewodzą ciepło. Najlżejszym modelem woka jest wersja ceramiczna. Jest bardzo lekka, idealnie przewodzi ciepło, a także ceramiczna powłoka powoduje, że zupełnie nic do niej nie przywiera, więc ryzyko przypalenia czegokolwiek jest niezwykle niskie. Niestety ten model woka jest bardzo wrażliwy na uszkodzenia, co powoduje, że należy się z nim obchodzić bardzo troskliwie, ponieważ łatwo można uszkodzić cenną ceramiczną powłokę.