Akcesoria

Łyżka cedzakowa czy warto ją mieć?

Łyżka cedzakowa od lat gości w niemal każdej kuchni. Wykorzystywana i doceniana była przez wszystkie pokolenia kobiet i co ciekawe nadal jest niezwykle popularnym narzędziem.

Jaką łyżkę warto kupić?

Do niedawna łyżka szumówka (taka) dostępna była jedynie w tradycyjnej wersji, czyli klasyczna ze stali nierdzewnej w kolorze srebrnym. Niestety w dobie nowoczesnych technologii oraz wszelkiego rodzaju delikatnych powłok garnków i patelni jej użytkowanie stało się bardzo problematyczne. Wszystko przez to, że łyżka wykonana ze stali nierdzewnej, choć jest bardzo solidna, nie ulega zniszczeniom i można z niej korzystać przez długie lata, to niestety ma tendencje do niszczenia delikatnych powłok garnków i patelni. Oczywiście najczęściej zdarza się to przez nieuwagę podczas gotowania.


Problem staje się większy, gdy uszkodzenia danej patelni są tak duże, że traci ona swoje właściwości i choć jest nowa, to niestety trzeba ją wyrzucić. W związku z tym ten model łyżek jest powoli wypierany przez modele tworzone ze sztucznych materiałów. Tak naprawdę nie różnią się od siebie ani zastosowaniem, ani wielkością czy kształtem. Ze względu na materiał, z którego są wykonane, są po prostu lżejsze i mogą być używane do niemal każdej nawet najdelikatniejszej powierzchni.

Gama ich kolorów jest niezwykle bogata. W sklepach dostępne są łyżki w wielu ciekawych kolorach i wzorach. Dzięki tak bogatej kolorystyce można wybrać model, który najbardziej będzie pasował do posiadanych już akcesoriów kuchennych. Niemniej jednak największą popularnością cieszy się kolor czarny, który idealnie wpasowuje się w wystrój każdej kuchni.