Gastronomia

Na co zwracać uwagę, wybierając kamień lawowy do grilla?

Wraz ze wzrostem popularności grilli lawowych i gazowych, wzrosła też ilość dostępnych ich modeli oraz samych kamieni lawowych. Dobrze jest więc przygotować się do ich zakupu i wiedzieć, co jest ważne przy wyborze kamieni.

Dopasowanie do modelu

Kamień lawowy do grilla może pozornie wydawać się taki sam. Trzeba jednak wiedzieć, że kamienie mogą się od siebie różnić. Bardzo ważną rzeczą dywersyfikującą kamienie lawowe do grilla jest ich dopasowanie do konkretnych modeli urządzeń. Wiele typów jest uniwersalna i pasuje do różnych urządzeń. Są jednak kamienie, które zostały wyprodukowane wyłącznie z myślą o konkretnym modelu grilla. Nie sprawdzą się one w innych, więc dobrze jest przed zakupem upewnić się, że wybrany kamień będzie w porządku.

Rozmiar

Jeśli chodzi o kamienie lawowe do steków, na których bezpośrednio można położyć mięso, wielkie znaczenie ma ich rozmiar. Zbyt mały kamień będzie niepraktyczny. Zbyt duży będzie wymagał zbyt długiego nagrzewania. Dobrze jest więc szukać kamieni dopasowanych do konkretnych potrzeb. W przypadku kamieni wsypywanych bezpośrednio do grilla warto zwrócić uwagę na objętość worka. Dobrze jest kupić taką paczkę, która rzeczywiście zostanie wykorzystana, czyli będzie ona odpowiadała objętości samego grilla.

Jakość kamienia

Kamienie lawowe do grilla to po prostu granit. Trzeba jednak zwrócić uwagę na jego jakość. Zwykle te lepsze kamienie sprzedawane są w formie estetycznych płytek do smażenia. Gorsze są kruszone jako materiał „palny” do ekologicznych grilli, które nie zużywają węgla brunatnego. Od jakości kamienia zależy jego zdolność do akumulacji ciepła.