Akcesoria

Najlepsze akcesoria cukiernicze

Żaden tort nie będzie piękny i apetyczny, jeśli nie zostanie ozdobiony odpowiednią dekoracją. Żadna jednak dekoracja nie powstanie, jeśli nie będą w kuchni znajdowały się odpowiednie akcesoria cukiernicze. Co koniecznie trzeba mieć, aby móc wykonać przepiękne zdobienie na torcie?

Nakładanie kremu

Większość ozdób na torach to krem lub lukier pod różnymi postaciami. Kluczem do tego, aby ozdoby te wyglądały pięknie, jest odpowiednie narzędzie służące do ich nakładania. Wymienić tu można te najpopularniejsze, czyli szprycę dekoracyjną i rękaw cukierniczy.
Szpryca to najczęściej plastikowe urządzenie, bardzo podobne do długopisu, które jest pojemnikiem na krem. Wyciskając ze szprycy krem, można dzięki temu narzędziu otrzymać bardzo precyzyjne zdobienia.
Znacznie trudniejszym do obsługi narzędziem, jest rękaw cukierniczy. Używany jest on najczęściej przez specjalistów, ponieważ trudność nakładania nim kremu jest naprawdę na wysokim poziomie. Niemniej warto się tego nauczyć, ponieważ dzięki niemu, a także licznym tylką cukierniczym, można przy odrobinie wprawy realizować naprawdę zniewalające dekoracje.

Co jeszcze się przyda?

Rynek akcesoriów cukierniczych jest przeogromny. Z tego powodu znaleźć można nie tylko gotowe szablony do wykonywania określonego rodzaju wzoru przy pomocy posypki, lecz również specjalne szpatułki, które umożliwiają rozsmarowanie kremu na całej powierzchni tortu. Oprócz tego warto także pomyśleć nad zakupem tzw. pacy cukierniczej, która umożliwia niezwykle dokładne gładzenie masy cukierniczej na powierzchni tortu.