Gastronomia

Odzież gastronomiczna – czym sugerować się przy wyborze?

Odzież gastronomiczna jest ważna dla każdego pracownika kuchni. Jest to odzież robocza, dlatego powinna spełniać poszczególne kryteria. Rodzajów oraz kroi jest wiele, w zależności od preferencji oraz zajmowanego stanowiska. Taką odzież powinna charakteryzować zarówno wygoda, jak i estetyka — zwłaszcza jeżeli pracujecie w renomowanej restauracji. Każda część garderoby ma swoją poszczególną funkcję. W tym artykule dowiecie się, czym należy się kierować przy wyborze odpowiedniego stroju.

Jakość materiału 

Jakość materiału to pierwszorzędna kwestia, którą trzeba mieć na uwadze przy wyborze. Odzież gastronomiczna powinna być odporna na: 

  • przetarcia 
  • plamy 
  • rozdarcia 
  • przecięcia 

Odzież kucharska nie bez powodu nazywana jest odzieżą roboczą. W kuchni panują specyficzne i trudne warunki. Pracownicy narażeni są na wilgoć oraz brud. Odzież pracownicza, w tym kucharska musi być bezpieczna dla jego użytkowników. Jeżeli odzież gastronomiczna nie będzie wykonana z wysokiej jakości materiału to istnieje ryzyko, że po kilku praniach nie będzie nadawała się do ponownego użytku. Wysokiej jakości odzież gastronomiczną można znaleźć w sklepie BHP-Gabi.

odzież gastronomiczna

Wygoda i komfort ruchu

Drugą ważną sprawą jest to, czy wybrana przez was odzież gastronomiczna jest wygodna i nie powoduje dyskomfortu przy ruchach. Kuchnia jest miejscem, gdzie działania wymagają energii i swobody ruchu. Odzież kucharska powinna być dobrze dobrana do waszej sylwetki a, ale w taki sposób, abyście mogli w niej sprawnie uginać nogi oraz ręce. 

Estetyka i wygląd

Ostatnią kwestią jest to, jak odzież gastronomiczna się prezentuje. Powinna ona być schludna, czysta i dobrze dopasowana. Wszystko zależy też od stanowiska, jakie zajmujecie. Najlepsze wrażenie powinien robić szef kuchni. Pamiętajcie, że pracownicy i ich wygląd są wizytówką swojego miejsca pracy.