Sprzęt do kuchni

Jaki piec do pizzy wybrać?

piec do pizzy

Nie jeden lokal gastronomiczny serwuje pizzę. Nie każdy jednak może i chce do tego celu wykorzystywać tradycyjny ceglany piec opalany drewnem. W nowoczesnych kuchniach wykorzystuje się inne rozwiązania.

Elektryczny piec do pizzy

To doskonałe rozwiązanie zarówno dla dużych lokali sprzedających wyłącznie pizze, jak i barów szybkiej obsługi. Wersja elektryczna może być wyposażona w:

  • sterowanie temperaturą ręczne lub termostat,
  • jedną komorę grzewczą, dwie lub trzy.

Modele elektryczne są konstruowane modułowo co pozwala, w miarę potrzeb, na szybkie zwiększanie ilości komór grzewczych. W zależności do wielkości wydajność pieca może wynosić nawet 100 sztuk na godzinę, co zaspokoi potrzeby nawet największych pizzerii.

Gazowy piec do pizzy

Decydując się na wersję pieca ogrzewanego gazem, należy wcześniej określić liczbę komór grzewczych. Piece takie bowiem są montowane fabrycznie ze względów bezpieczeństwa. W tym przypadku konieczne jest także zapewnienie odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniu, w którym piec gazowy ma się znajdować.

Oba rodzaje urządzeń doskonale sprawdzają się także do wypieków takich jak zapiekanki, odmrażania wyrobów głęboko mrożonych czy podgrzewania wcześniej przygotowanych porcji.