Posiłki

Sosy na bazie beszamelu

Standardowe wykonanie sosu beszamelowego nie zajmuje więcej niż około 15 minut. To sos, który można zrobić szybko i smacznie. W zależności od zapotrzebowana, proporcje sosu można tak modyfikować, by otrzymać jego większe lub mniejsze ilości. Najlepiej, jak sos jest użyty bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ kiedy pozostawimy go na dłużej, tworzy się na nim nieestetyczny kożuch.

Prostota przygotowania sosu beszamelowego sprawiła, że doczekał się on wielu modyfikacji lub wręcz na jego bazie otrzymuje się dziś wiele innych rodzajów sosów. Smak sosu zależy od głównego dodatku. Z racji tego, że beszamel ma dość delikatny smak, który w głównej mierze wynika od ilości dodanej gałki muszkatołowej (to ona nadaje sosowi wyrazistość i sprawia, że jest mocniejszy), dodanie innych dodatków sprawia, że otrzymujemy nowy sos na bazie beszamelu jak na przykład ta jego wersja.

Różne modyfikacje standardowego sosu beszamelowego

Kiedy chcemy przygotować sos chrzanowy, be problemu zrobimy go na bazie tradycyjnego beszamelu. Samo wykonanie podobnie jak i beszamelu jest bardzo proste. Gotujemy tradycyjny sos beszamelowy, a na sam koniec dodajemy do niego łyżkę chrzanu. Tak przygotowany sos chrzanowy jest świetny do gotowanych mięs.

Żółty sos curry

W celu przygotowania tej odmiany sosu, do sosu beszamelowego należy dodać łyżkę wiórków kokosowych, łyżkę curry i łyżkę musu jabłkowego. Cały sos po zgęstnieniu należy delikatnie rozrzedzić słodką śmietanką. Sos idealnie pasuje do kurczaka, ryb i ryżu.

Sos musztardowy

Kolejną prostą modyfikacją popularnego sosu beszamelowego jest przygotowane na jego bazie prostego sosu musztardowego. W tym celu do sosu beszamelowego należy dodać 1 łyżkę ulubionej musztardy. Całość podprawić masłem. Idealnie sprawdza się do ryb i jajek na twardo i tych serwowanych w koszulkach.

Mniej znana modyfikacja na bazie sosu beszamelowego to tzw. sos mornay. Przepis jest bardzo prosty, ponieważ do sosu beszamelowego trzeba dodać czubatą łyżkę tartego, ostrego sera. Sos jest znakomity do zapiekanek i warzyw z wody.