Sprzęt do kuchni

Ciekawy gadżet – kubek w sweterku

Pewnie nie wszyscy jeszcze słyszeli o niezwykłym gadżecie, jakim jest kubek w sweterku, ale stosunkowo łatwo można go znaleźć w niektórych sklepach, zwłaszcza z wyrobami rękodzielniczymi. Istnieje duży wybór takich produktów, zarówno jeśli chodzi o materiały, z jakich wykonywane są kubki, jak i ich „sweterki”. O co chodzi?

Zalety posiadania kubka w sweterku

Kubek ubrany w sweterek prezentuje się bardzo estetycznie oraz zdecydowanie ciekawie. Jest to więc idealny pomysł na prezent z dowolnej okazji dla bliskiej osoby, zwłaszcza w chłodne miesiące, gdyż właśnie wtedy przyda się najbardziej, choć oczywiście gorącą herbatę czy inne napoje chętnie spożywa się przez cały rok, na przykład wieczorami. Główną ideą stworzenia takiego kubka jest zapewnienie jego użytkownikom możliwości ogrzania sobie rąk od kubka, a jednocześnie brak ryzyka poparzenia dłoni. Poza tym oczywiście włóczkowy czy inny materiał, jaki okrywa kubek, wpływa na utrzymanie temperatury napoju, przez co dłużej można cieszyć się idealną temperaturą gorącej herbaty, czekolady czy kakao.

Kubki takie wykonuje się zwłaszcza z kamionki, ale też z porcelany czy ceramiki. Sweterki zwykle zaś wykonywane są z włóczki w różnych kolorach, czasem mają też zabawne wzory.

Sprzęt do kuchni

Nowoczesne patelnie ceramiczne

Patelnia ceramiczna to najnowsze odkrycie ostatnich lat. Z powodzeniem zastępuje ona patelnię teflonową, która może zagrażać naszemu zdrowiu oraz wpływać na jakość przygotowanych posiłków.

Idealna do smażenia

Patelnia ceramiczna to doskonały produkt dla każdej kuchni – zarówno tej domowej jak i tej w wielkiej restauracji. Do smażenia szczególnie zalecane są ceramiczne patelnie z pokrywką. Dzięki temu, iż jej powłoka powstaje z minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze, jest ona całkowicie bezpieczna oraz nie ma wpływu na smak przygotowanych potraw. Dodatkowo nie wchodzi ona w reakcję z żadnymi składnikami, co może się zdarzyć np. przy patelniach żelaznych. Przygotowane na niej potrawy są bardzo smaczne, lekkie i zdrowe dzięki niskiej zawartości tłuszczu.

Funkcjonalność przede wszystkim!

Patelnie ceramiczne są bardzo funkcjonalne i doskonale się sprawdzają w każdych warunkach. Równomiernie się rozgrzewają dzięki czemu zapewniają potrawie stałą temperaturę w każdym miejscu patelni. Ponadto bardzo długo trzymają ciepło i nie trzeba na bieżąco podgrzewać posiłku, aby pozostawał zdatny do jedzenia. Pozwala to także na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej. Mogą być stosowane zarówno do kuchenek gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych.

Sprzęt do kuchni

Dobre garnki Gerlach

Pozornie tak prosta czynność jak gotowanie wymaga odpowiedniej oprawy – najlepiej, by była to oprawa ze stali nierdzewnej, z której wykonane są garnki Gerlach.

Wysoka jakość garnków

Garnki, do których jedzenie przywiera i trzeba je później długo namaczać, by móc zeskrobać z dna resztki to już przeszłość, jeśli zainwestujesz w garnki Gerlach. Najwyższej jakości stal oraz ceramika pozwalają utrzymywać wysoką temperaturę podczas przygotowywania potraw, a do tego – łatwo się czyszczą.

Miłość do gotowania

Gotowanie jest samą przyjemnością, gdy ma się pod ręką odpowiednie do tego naczynia i garnki. Wygodne do czyszczenia garnki, dopasowane do nich pokrywki z uchwytami, za które można łapać goła dłonią bez ryzyka poparzenia – to bardzo wygodna rzecz w kuchni.

Warto zainwestować w komplet porządnych garnków Gerlach, które na pewno będą nam służyły przez długie lata. Zamiast co 3-4 lata wymieniać swoje przypalone i obtłuczone tanie garnki emaliowane, lepiej zainwestować w porządny komplet garnków i rondelków, w których będziemy mogli ugotować wszystko, a które będą służyły nam przez co najmniej kilkanaście lat – do czasu, aż nam się znudzą, bo z pewnością po takim czasie nie zdążą się zniszczyć.

Sprzęt do kuchni

Co warto wiedzieć o termosach do kawy przed ich zakupem

termosy do kawy

Na naszym rynku jest bardzo wielu znakomitych producentów, którzy oferują swoim klientom wysokiej klasy termosy do kawy. Szeroki wybór sprawia, że wybranie tych najlepszych może być naprawdę olbrzymim wyzwaniem. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwu wielu ciekawych rzeczy o termosach do kawy, dzięki czemu dokonanie wyboru odpowiedniego modelu będzie zdecydowanie łatwiejszym zadaniem.

O czym warto wiedzieć przed zakupem

Najlepsze klasyczne termosy do kawy pozwalają nam utrzymać ciepłą temperaturę kawy maksymalnie do 20 godzin. Jak pokazują najnowsze badania w przypadku średniej klasy termosów, temperatura płynów spada w ciągu 24 godzin o około 50-60%. Najtańsze termosy do kawy tracą ciepło płynów już po 5-7 godzinach, dlatego też warto zainwestować w produkty z wyższej półki. Warto wspomnieć również i o tym, że termosy utrzymują zimno 2-3 razy dłużej niż ciepło.

Co ma wpływ na działanie termosu

Pamiętać musimy o tym, że wybór termosu do kawy to nie wszystko i nawet inwestując w najlepszy sprzęt może zdarzyć się tak, że nie sprosta on naszym oczekiwaniom. Długość utrzymanie ciepłej temperatury nie zależy tylko od klasy termosu, ale również od temperatury otoczenia. Zarówno przy ekstremalnie niskich, jak i również przy ekstremalnie wysokich temperaturach maksymalny czas utrzymywania ciepła przez termos do kawy będzie zdecydowanie niższy, niż w przypadku naturalnej temperatury.

Sprzęt do kuchni

Różne rodzaje warników do wody

warnik do wody

Obecnie bardzo przydatnym produktem w gastronomii jest warnik do wody. Coraz więcej osób decyduje się na jego zakup, ponieważ tego typu produkt posiada bardzo wiele zalet. Jednak podczas jego zakupu powinniśmy dobrze przemyśleć swoją decyzję, ponieważ na rynku znajdziemy bardzo wiele różnych modeli. Zatem na jaki powinniśmy się zdecydować?

Różne modele warników do wody

Z pewnością każdy z nas zna warnik wykonany ze stali nierdzewnej, który służy do przechowywania oraz dystrybucji zimnej lub ciepłej wody. Jednak pomimo tego, iż wszystkie warniki wyglądają tak samo, ich poszczególne parametry mogą się różnić. Zatem jakie znajdziemy modele?

Przede wszystkim warniki możemy podzielić na modele mniejsze oraz większe. Jeżeli przykładowo zależy nam na gotowaniu większej ilości wody, powinniśmy zakupić produkt o większej pojemności. Także różnią się mocą, jak również regulacją zakresu temperatury. Niewiele osób ma świadomość, jednak tego typu warniki także mogą mieć inne krany. Jest to istotne, aby wybrać warnik z solidnie wykonanym kranem, ponieważ jeżeli będzie on wykonany z miękkiego tworzywa, szybko ulegnie zniszczeniu.

Warto pamiętać, iż na rynku możemy spotkać bardzo różne modele warników. Różnią się między sobą przede wszystkim ceną, jednak warto wiedzieć, iż nie jest to jedyne kryterium. Jeżeli szczegółowo wczytamy się w parametry, jakie opisane są na pudełku produktu możemy zauważyć, jak wiele różnic znajdziemy pomiędzy dwoma innymi modelami warników.

Sprzęt do kuchni

Używana szafa chłodnicza

szafa chłodnicza

Szafa chłodnicza nie jest tanim urządzeniem. Aby się o tym przekonać, warto sprawdzić ile kosztuje zwykła lodówka. Szafy chłodnicze są droższe od lodówek, a szczególnie te które spełniają wysokie standardy.

Jeśli prowadzimy na przykład sklep osiedlowy, to szafa chłodnicza musi być na jego wyposażeniu, jeśli chcemy handlować wieloma produktami. Powodem tego są z jednej strony wymogi sanitarne, stawiane przez odpowiednie organy, a z drugiej nasz własny interes (każda zepsuta partia towaru obciąży nasz budżet).

Ale nie każdy sklep osiedlowy, w dobie ostrej walki z konkurencyjnością dyskontów spożywczych, stać na zakup markowej szafy chłodniczej. Chyba że jest…używana. Istnieje kilka możliwości jeśli idzie o zakup używanych szaf chłodniczych.

Zakup używanej szafy chłodniczej można zrealizować poprzez:

-uczestnictwo w licytacji po-windykacyjnej,

-zakupienie od producenta szafy zregenerowanej,

-zakupienie szafy od firmy, która zajmuje się wykupywaniem szaf, ich odnawianiem i sprzedażą,

-zakup używanej szafy od innego przedsiębiorcy,

Każda z opcji jaka wybierzemy ma swoje plusy i minusy. Od nas zależeć będzie jaką szafę i od kogo zakupimy. Najważniejsze jednak jest, że mamy wybór inny niż zakupienie nowej i kosztownej szafy.

Sprzęt do kuchni

Termos obiadowy – sposób nie tylko na ciepły posiłek

termos obiadowy

Jest wiele okazji gdy chcemy zjeść smaczny, ciepły posiłek poza domem. W okresie wakacyjnym długie wędrówki, wypady do lasu, pikniki. Jedyny problem to jak zabrać ciepły posiłek ze sobą?

Termos z obiadem

Wielu osobom termos kojarzy się z jego klasyczną wersją. Podłużnym cylindrem na herbatę, kawę czy inne napoje. Jednak gdy chcemy zabrać ze sobą posiłek taki termos się nie sprawdzi. Termos obiadowy jest zbudowany identycznie jak zwykły, z tym że jest on niższy, szerszy i ma szerszy wlew. Większe pojemnościowo modele składają się z kilku pojemników, co pozwala zabrać kilka różnych dań. W upalne dni jest także świetnym rozwiązaniem na zabranie lodów.

Utrzymanie temperatury

Materiały i sposób wykonania termosu obiadowego nie różni się od klasycznego modelu. Nieco inne są jednak parametry utrzymania temperatury potraw. Wybierając produkt dla siebie warto pamiętać, że:
– ciepło utrzymywane jest do 4-6 godzin,
– termos utrzymuje zimno dwa razy dłużej niż ciepło.

To jak długo potrawy zachowają odpowiednia temperaturę zależy także od temperatury otoczenia. W niskich temperaturach termos szybciej traci ciepło, a dłużej utrzyma zimno. Z kolei w upale będzie na odwrót. Ciepło utrzyma się dłużej, zimno krócej.

Sprzęt do kuchni

Piec konwekcyjny – skuteczność i oszczędność w kuchni

piec konwekcyjny

Nie bez powodu mówi się, że kuchnia to serce domu. Miejsce, w którym przygotowujemy posiłki dla rodziny i przyjaciół, powinno być ładnie i funkcjonalnie urządzone – wtedy chętnie będziemy spędzać w nim czas, a z gotowania czerpać mnóstwo przyjemności. Jednym z najważniejszych sprzętów, które koniecznie muszą znaleźć się w dobrze urządzonej kuchni, jest piec. Dlaczego warto wybrać piec konwekcyjny? Czy to faktycznie najlepszy piec dostępny na rynku?

Konwekcja – najwydajniejszy sposób przekazywania ciepła

Sprzęty, które znajdą się w naszej kuchni, muszą być wydajne i solidne. Tylko wtedy kuchnia będzie nam dobrze służyć, a my chętnie będziemy z niej korzystać. Gotowanie stanie się wtedy uwielbianym przez nas rytuałem.

Jeśli chodzi o piec, który bez wątpienia jest niezbędny w kuchni, najlepiej sprawdzi się piec konwekcyjny. Jeśli chodzi o funkcjonalność, ten nie ma sobie równych. Konwekcja to bowiem najwydajniejsza metoda przekazywania ciepła. Dzięki niej z pewnością sporo oszczędzimy – w piecu konwekcyjnym temperatura szybko rośnie, a cyrkulacja powietrza zapewnia szybkie działanie. Potrawy przygotowywane w piecu z konwekcją są aromatyczne i zachowują swoją barwę. Przyrządzone w  piecu konwekcyjnym posiłki są zdrowe i mają atrakcyjny wygląd – korzystając z pieca z konwekcją przygotujemy zaskakująco smaczne dania dla rodziny i przyjaciół.

Sprzęt do kuchni

Jaki piec do pizzy wybrać?

piec do pizzy

Nie jeden lokal gastronomiczny serwuje pizzę. Nie każdy jednak może i chce do tego celu wykorzystywać tradycyjny ceglany piec opalany drewnem. W nowoczesnych kuchniach wykorzystuje się inne rozwiązania.

Elektryczny piec do pizzy

To doskonałe rozwiązanie zarówno dla dużych lokali sprzedających wyłącznie pizze, jak i barów szybkiej obsługi. Wersja elektryczna może być wyposażona w:

  • sterowanie temperaturą ręczne lub termostat,
  • jedną komorę grzewczą, dwie lub trzy.

Modele elektryczne są konstruowane modułowo co pozwala, w miarę potrzeb, na szybkie zwiększanie ilości komór grzewczych. W zależności do wielkości wydajność pieca może wynosić nawet 100 sztuk na godzinę, co zaspokoi potrzeby nawet największych pizzerii.

Gazowy piec do pizzy

Decydując się na wersję pieca ogrzewanego gazem, należy wcześniej określić liczbę komór grzewczych. Piece takie bowiem są montowane fabrycznie ze względów bezpieczeństwa. W tym przypadku konieczne jest także zapewnienie odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniu, w którym piec gazowy ma się znajdować.

Oba rodzaje urządzeń doskonale sprawdzają się także do wypieków takich jak zapiekanki, odmrażania wyrobów głęboko mrożonych czy podgrzewania wcześniej przygotowanych porcji.

Sprzęt do kuchni

Zalety pojemników GN

 

pojemniki gn

 

Gastronomia to największa sfera usług dla klientów indywidualnych i zorganizowanych. Znacznym ułatwieniem dla realizacji zadań są naczynia gastronomiczne.

Pojemniki GN

To naczynia o znormalizowanych wymiarach, które ułatwiają przygotowywanie i transport posiłków. Do ich wymiarów dostosowane są urządzenia gastronomiczne i termosy transportowe typu Cambro.

Dzięki temu nie trzeba wielokrotnie przekładać potraw, co oszczędza czas i zmniejsza ilość używanych naczyń. Można w nich gotować, smażyć, używać w piecach konwekcyjno-parowych i ladach chłodniczych.

Pojemniki GN mogą być wykonane z różnych materiałów odpornych na działanie niskich i wysokich temperatur:

  • pojemniki poliwęglanowe – odporne na temperatury od -400 C do 900 C, nie wchłaniają zapachów i smaków,
  • pojemniki ze stali nierdzewnej – temperatury od -20 do +3000 C, mogą być gładkie lub perforowane,
  • pojemniki emaliowane – przystosowane nawet do +8000 C,
  • pojemniki z tworzyw sztucznych – służą głównie do przechowywania żywności.

Utrzymanie temperatury w dłuższym okresie czasu ułatwiają dopasowane pokrywki z uszczelkami silikonowymi.

Stosowanie pojemników GN pozwala na zaoszczędzenie dużej ilości miejsca, ponieważ można je układać piętrowo w szafach lub urządzeniach chłodniczych. Wszystkie są bardzo łatwe do mycia, co ułatwia zachowanie standardów higienicznych.