Zastawa stołowa

Talerzyki do ciasta- elementem szeroko pojętej gościnności gospodarza domu

Gościnność to znana cecha Polaków. Każdy z nas stara się jak najlepiej wypaść przed osobą, którą zaprosił do siebie do domu. Dlatego też tak bardzo zależy nam, aby wszystko wyszło perfekcyjnie.

Jakie powinny być talerzyki deserowe do ciasta?

Po pierwsze talerzyki deserowe do ciasta powinny pasować wizualnie do reszty zastawy stołowej. Po drugie talerzyki do ciasta winny być niewielkich rozmiarów, tak aby można je było odróżnić od pozostałych. Po trzecie dobrze byłoby, aby talerzyki do ciasta posiadały jakiś wzorek lub grawer, bo to zawsze jest mile widziane. Najlepiej, aby talerzyki na ciasto były dobrane pod kolor filiżanek do kawy, bo wtedy uniknie się optycznego kontrastu.

Klasyczne czy nowoczesne talerzyki do ciasta?

A to już zależy od konkretnej pani domu. Jedne lubują się w klasyce, gdyż okrągłe, śnieżnobiałe talerzyki deserowe do ciasta kojarzą im się ewidentnie z elegancją i luksusem. Inne panie uwielbiają z kolei nietuzinkową zastawę stołową, z którą można nieco zaszaleć i poeksperymentować. Prawdę mówiąc, oba warianty talerzyków do ciasta mają swoje zalety. I ich wybór to najczęściej efekt indywidualnych zapatrywań.

Co daje gospodarzowi podanie gościowi talerzyków do ciasta?

Po pierwsze gospodarz ma nadzieje, iż podsuwając- gościowi talerzyk do ciasta on zrozumie aluzję i z miejsca spróbuje słodki deser, który z myślą o nim został podany. Po drugie zyska pewność, iż gość zbytnio nie nakruszy, spożywając słodkie ciasto. Poza tym talerzyki do ciasta to taki element savoir-vivre i należy je postawić przed osobą zaproszoną, nawet wtedy, gdy ona kategorycznie odmawia zjedzenia deseru.