Sprzęt do kuchni

Wyciskarka czy sokowirówka?

Sok ze świeżych owoców potrafi poprawić humor na cały dzień. Warto o tym pamiętać, wybierając małe AGD do kuchni. Nowoczesna i funkcjonalna kuchnia nie może istnieć bez sokowirówki. Tylko czy na pewno potrzebujemy sokowirówki, czy może wyciskarki? Jaka jest różnica między tymi urządzeniami i zakup którego urządzenia jest korzystniejszy?

Jak działa wyciskarka?

Podstawową zaletą wyciskarek jest wyciskanie soku na wolnych obrotach. Jest to 80 – 100 obr/min. Wyciskarki miażdżą owoc. Sokowirówki rozdrabniają i odwirowują roztarty na tarce miąższ. Obroty sokowirówki to 1300 – 1500 obr/min.

Dlaczego obroty są tak ważne?

Wyciskarki dzięki mniejszej ilości obrotów robią soki na zimno. Sok zachowuje dzięki temu więcej składników mineralnych, witamin oraz żywych enzymów.

Soki uzyskane tą metodą są zdrowsze, bardziej wartościowe i co bardzo ważne dla wielu osób, dłużej zachowują świeżość.

Wyciskarki mają jeszcze jedna zaletę. O ile sokowirówki dobrze radzą sobie z warzywami oraz owocami tak nie radzą sobie zupełnie z wyciskaniem soków z warzyw liściastych. Nie możemy wycisnąć soku w sokowirówce z pietruszki, sałaty, czy selera naciowego. Wyciskarka nie ma żadnych problemów z takimi warzywami. Również miękkie owoce takie jak truskawki, jeżyny, jagody, czy porzeczki nie stanowią problemu. W wyciskarce wyciśniemy również sok z cytryny, maliny, czy twardych warzyw korzeniowych, takich jak marchewka czy burak.

Sokowirówki nadal są bardzo popularnymi urządzaniami małego AGD. Wyciskarki nadal muszą walczyć o uwagę i zainteresowanie klientów.