Akcesoria

Z jakiego materiału deskę pod ciasto wybrać?

Każdy zapewne kocha słodkości i ciasta. Te nie tylko pięknie pachą, ale też wyglądają. Czasami wie się już tylko po wyglądzie, że ciasto smakuje wyśmienicie. Musi się zatem ono dobrze prezentować. Warto więc postawić je na desce, na której będzie można je pokroić i ustawić na stole.

Deska do ciasta – którą wybrać?

Deska pod ciasto przede wszystkim musi mieć odpowiedni kształt. Można zdecydować się na okrągłą, która pasuje do ciast pieczonych w tortownicy, a także na prostokątne i kwadratowe pasujące do standardowych blaszek. Bardzo ważne jest, aby wybrać nie tylko odpowiednią deskę ze względu na kształt, ale i wytrzymałość. Dostępne są deski wykonane z:

  • drewna,
  • szkła,
  • tworzyw sztucznych,
  • silikonu.

Można je znaleźć w wielu ciekawych wzorach i kolorach. Na pewno każdy bez problemu znajdzie taką, która będzie pasować do aranżacji kuchni i jadalni.

deska do ciasta

Deska pod ciasto z drewna, szkła czy tworzywa?

Wybór desek do ciast jest naprawdę spory i można je bez problemu dopasować do zastawy stołowej lub akcesoriów kuchennych. Jedną z chętniej wybieranych jest drewniana deska do ciasta Polmarkus. Pasuje ona znakomicie do stylu klasycznego i rustykalnego. Także w nowoczesnej kuchni będzie świetnym dodatkiem. Szklane deski wyglądają niezwykle stylowo i elegancko. Można wybrać bardzo różnorodne kolory i wzory, które potrafią zaskoczyć. Duży wybór desek do ciast jest też z tworzyw sztucznych i z silikonu. Zaletą ich jest przede wszystkim trwałość i łatwość czyszczenia. Można znaleźć je też w atrakcyjnych kolorach, a także kształtach.