Sprzęt do kuchni

Jak wybrać garnki do gotowania na parze?

Powoli coraz więcej osób odkrywa to, jakim błogosławieństwem dla zdrowia jest spożywanie jedzenia przygotowywanego na parze. Zarówno mięsa, jak i warzywa, które przygotowywane są w ten sposób, ani się nie rozpadają, ani też nie tracą swoich właściwości odżywczych, jak ma to miejsce w przypadku innych powszechnie używanych metod obróbki cieplnej. Powstaje zatem pytanie, jakie garnki do gotowania na parze wybrać?

A dlaczego nie parowar?

Wiele osób podczas rozpoczęcia szukania garnków do gotowania na parze znajduje również parowary elektryczne. Czy nie lepszym wyjściem byłoby kupienie właśnie takiego urządzenia? Okazuje się, że nie do końca, ponieważ parowary elektryczny, choć z pozoru są wygodniejszym rozwiązaniem, to jednak nie do końca, ponieważ po pierwsze są o wiele mniejsze, więc na raz przygotowuje się znacznie mniej jedzenia, a po drugie są znacznie droższe.

Najważniejszy jest materiał wykonania

Wybór odpowiedniego garnka do gotowania na parze ogranicza się tak naprawdę do wyboru konkretnego materiału, z którego został on wykonany. Choć na rynku znaleźć można garnki, które wykonane są z ceramiki, szkła, a nawet emaliowane, to jednak bezapelacyjnie najlepszym modelem garnka do gotowania parze jest ten wykonany ze stali nierdzewnej. Taki model zapewnia po pierwsze największą możliwą trwałość i wytrzymałość na liczne jego używania w wysokiej temperaturze, a także pełne zabezpieczenie przed przypaleniem oraz co ważne podczas gotowania, przed chłonięciem zapachów przygotowywanych w nim potraw.

Garnki do gotowania na parze dostępne tutaj.