Do pieczenia pizzy w domowych warunkach dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w specjalną blachę do pizzy. Powinna być ona wykonana z dobrej jakości materiału, zazwyczaj jest to stal, dzięki temu ciepło jest równo rozprowadzane, z kolei forma blachy umożliwia wykonanie idealnych i równych spodów do pizzy.
Blachy na pizzę – właściwości
Blachy na pizzę służą do przygotowania różnych rodzajów pizzy, bardzo dobrze sprawdzają się do pieczenia tradycyjnych grubych spodów, ponieważ ciepło rozchodzi się bardzo równomiernie, dno rozgrzewa się powoli, a czas pieczenia jest dłuższy. Najważniejsze właściwości blach na pizzę to przede wszystkim:
- gładka powierzchnia wykonana często z blachy oksydowanej, co wpływa na jej nagrzewania i skutecznie chroni przed rdzą,
- może być płaska, wyposażona w niewielki rant albo duży, zaokrąglony brzeg,
- dno może być także perforowane.
Perforowane dno blach na pizzę sprawia, że dłużej utrzymuje się wilgoć w cieście, woda nie odparowuje, dzięki temu placek jest wyrośnięty i miękki w środku oraz chrupiący od zewnątrz.
Blachy na pizzę – zalety
Przygotowanie ciasta z wykorzystaniem blach na pizzę jest znacznie łatwiejsze i pozwala na zachowanie porządku. Spód można umieścić bezpośrednio na blasze, dodać resztę składników i umieścić na odpowiedni czas w piekarniku. Po upieczeniu blachy razem z pizzą mogą być przeniesione bezpośrednio na stół i w taki sposób serwowane, bez konieczności wyjmowania placka na talerz. Blachy na pizzę z https://gastronet24.pl/13163-blachy-do-pizzy są wykonane w taki sposób, aby ciasto nie przywierało do ich powierzchni, dzięki temu krojenie jest o wiele łatwiejsze. Są odporne na działanie wysokich temperatur, można je wykorzystać w piecu opalanym drewnem, gazem albo elektrycznych. Można je wykorzystać do przygotowania innych rodzajów dań jak np. focaccii, zapiekanek lub grzanek.