Gastronomia

Jak wybrać dobry sterylizator do noży?

Przeciętna restauracyjna kuchnia wypełniona jest po brzegi różnego typu urządzeniami, sprzętami, a także akcesoriami, które zapewniają jej sprawne i efektywne funkcjonowanie. W końcu szybkość podawania potraw gościom jest równie ważna, jak ich smak. Jednym z ciekawszych urządzeń, które stanowi podstawę wyposażenia każdej profesjonalnej kuchni, jest sterylizator do noży.

Dlaczego warto mieć w kuchni sterylizator do noża?

Nóż to podstawa każdej kuchni i nie ma co z tym nawet dyskutować. To właśnie on służy nam do krojenia, szatkowania czy też obierania półproduktów, które następnie są łączone i stają się skomplikowanymi potrawami. Żeby nóż mógł spełniać swoje zadania, musi być bardzo ostry, mieć odpowiedni kształt, lecz przede wszystkim musi być nieskazitelnie czysty, czyli wolny od jakiegokolwiek, nawet najdrobniejszego zabrudzenia. Dlaczego jest to tak ważne i jak osiągnąć taką czystość?

Brudny nóż to ogromne zagrożenie namnażania się na jego powierzchni drobnoustrojów, które mogą stanowić niebezpieczeństwo dla osób jedzących dane pożywienie. Co więcej, brudny nóż to także zaburzenie smaku krojonych nim produktów — smaki będą się przenikały i przenosiły pomiędzy produktami.

Jak można rozwiązać te bardzo poważne problemy? Oczywiście kluczem jest tu zachowywanie noży w nienagannej czystości. W warunkach profesjonalnej kuchni restauracyjnej nie da się jednak regularnie myć wszystkich noży z dostatecznie dużą dokładnością. Konieczne jest wykorzystywanie do tego celu specjalnej maszyny, czyli sterylizatora do noży.

UV czy wodny — który model sterylizatora wybrać?

Jeśli postanowimy kupić do swojej kuchni sterylizator jak te – https://www.gastropuls.pl/naswietlacze-sterylizatory, postawione przed nami zostanie zadanie wybrania modelu wodnego lub UV. Oczywiście obie te odmiany całkowicie różnią się od siebie sposobem doprowadzania noży do czystości.

Jak można się bez trudu domyślić, model UV opiera swoje działanie na naświetlaniu noży światłem ultrafioletowym. A jak wszyscy doskonale wiemy, ma ono bardzo silne działanie zabijające drobnoustroje.

Drugim bardzo popularnym rozwiązaniem technologicznym jest wodny sterylizator do noży. W tym wypadku ma się do czynienia tak naprawdę z urządzeniem, które działa tak samo, jak zwykła zmywarka — nagrzewa wodę do bardzo wysokiej temperatury bliskiej wrzeniu, a następnie wypełnia nią komorę sterylizatora, w której obecne są noże. Ulegają one wyparzeniu, co oczywiście powoduje zabicie wszystkich drobnoustrojów, a także pozbycie się z ich powierzchni resztek smaków z krojonych pokarmów.

Inne istotne cechy dobrego sterylizatora

Jeśli chcemy wyposażyć swoją kuchnię w naprawdę wysokiej jakości sterylizator, musimy wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych cech i nie opierać swojej oceny jedynie na tym, jak dany sprzęt doprowadza noże do czystości.

Niezwykle istotne jest np. to jakiej jakości jest obudowa danego sterylizatora. Wysokiej klasy tworzywa nie tylko świetnie się prezentują, lecz dodatkowo łatwo się je czyści, a także są niewrażliwe na wysoką temperaturę czy też kwasy pochodzące z pokarmów. Warto więc zadbać o to, aby zakupić sprzęt, który również pod tym względem będzie najwyższej jakości.