Akcesoria

Jaki rękaw cukierniczy wybrać?

Profesjonalny rękaw cukierniczy to nic innego jak stożkowy worek, który wyposażony jest w niewielki otwór na jednym końcu i znacznie większy otwór na przeciwległym końcu. Akcesoria kuchenne tego typu wykorzystywane są głównie do wyciskania różnych mas słodkich albo lukrów. Każdy kto myśli na poważnie o dekorowaniu ciasta albo tortów powinien jak najszybciej postawić na porządny rękaw.

Jednorazowe rękawy cukiernicze

Na półkach sklepowych można znaleźć jednorazowe rękawy cukiernicze, które zazwyczaj wykonane są z dość grubej foli. Akcesoria tego typu mogą być stosowane z łącznikiem albo bez niego. Jak sama nazwa wskazuje po zakończeniu dekoracji rękawy jednorazowe są wyrzucane do kosza, dzięki czemu nie ma problemu z ich myciem. Największą zaletą jednorazowych rękawów cukierniczych jest to, że są bardzo tanie i wygodne w użytkowaniu.

Silikonowe rękawy do zadań specjalnych

Jeżeli chodzi o akcesoria kuchenne wielokrotnego użytku, to największym zainteresowaniem cieszą się silikonowe rękawy cukiernicze, które w swojej klasie nie mają sobie równych. Silikonowy rękaw cukierniczy jest trwały, bezpieczny dla żywności i występuje w wielu różnych rozmiarach. Jedyną wadą jest tak naprawdę wysoka cena, ale w dłuższej perspektywie zakup szybko się zwróci. Silikon jest bezwonnym materiałem i bezapachwym, dlatego też nawet w najmniejszym stopniu nie wpływa na zapach ciast. Silikon może pochwalić się również olbrzymią wytrzymałością na temperaturę, dzięki czemu doskonale nadaje się nie tylko do zimnego, ale również gorącego nadzienia. Dla wielu osób sporą zaletą jest również to, że silikon nie ślizga się po mokrej dłoni.