Akcesoria

Uformuj swoje wypieki

Na rynku można spotkać przeróżne rodzaje form, blach i foremek do pieczenia przybierających wszystkie możliwe kształty, wykonanych z najróżniejszych materiałów, takich jak blacha ocynowana, stal węglowa, drewno, szkło, ceramika, sylikon. Każdy z nich ma zarówno swoje wady, jak i zalety.

Najpopularniejszą i najczęściej wybieraną opcją są formy ocynowane, ze względu na ich niski koszt i łatwą dostępność, ponieważ takie foremki możemy spotkać nawet w sklepie spożywczym, co jest znaczącym czynnikiem wpływającym na ich wybór. Wadą natomiast jest to, że przy każdym pieczeniu, by uniknąć przywierania, należy smarować je tłuszczem lub wykładać papierem do pieczenia, co jest szczególnie ważne przy wykonywaniu wypieków z owocami, których sok może spowodować rdzewienie. Takich blaszek nie należy również myć w zmywarce.

Kolejną, najczęściej wybieraną opcją są foremki sylikonowe, przed których zakupem nie powstrzymuje nawet ich cena- należą bowiem do jednych z najdroższych form do wypieków, w zależności od ich jakości. Niewątpliwym plusem wspomnianych foremek jest to, że przybierają najróżniejsze, fantazyjne kształty. Foremki w kształcie postaci z bajek, zwierzątek czy typowych świątecznych symboli, z całą pewnością skradają serca najmłodszych. Przy przechowywaniu nie zajmują dużo miejsca, można je dowolnie złożyć i schować. Są bardzo elastyczne, więc wyjmowanie z nich wypieków jest banalnie proste- charakteryzuje je też nieprzywierająca powierzchnia. Należy jednak uważać, by nie uszkodzić ich za pomocą ostrych przedmiotów.forma do pieczenia

Budżetową wersją są też formy z powłoką nieprzywierającą wykonane ze stali węglowej. Nie wymagają wykładania dodatkową warstwą papieru do pieczenia ani smarowania tłuszczem, co znacznie ułatwia i przyspiesza pieczenie. Ich powłoka zapobiega przypaleniu słodkości i ułatwia wyjmowanie z formy. Trzeba jednak uważać, by nie zarysować powierzchni formy ostrym przedmiotem, ponieważ może ona wtedy stracić swoje właściwości. Do wyjmowania z niej ciasta można użyć np. szpatułki sylikonowej.

Jedną z bardziej obciążających domowy budżet opcji jest zakup szklanych naczyń żaroodpornych. Największą ich wadą jest brak odporności na uszkodzenia mechaniczne- taką formę można łatwo uszczerbić lub potłuc, a niektóre egzemplarze pękają przy szybkiej zmianie temperatury, np. pod wypływem zimnej wody po wyjęciu z piekarnika. Niewątpliwą zaletą tych foremek jest ich przezroczystość- podczas pieczenia można obserwować całość wypieku, a nie tylko część wystającą nad foremkę. Ponadto można ich użyć także do przygotowania obiadu czy kolacji.

Często spotykaną w domach naszych babć opcją, są formy ceramiczne. Piękne, bogato zdobione, często widoczne w wystawce w salonie lub jako dekoracja ścienna. Poza pieczeniem, idealnie sprawdzą się do podania wypieków na stół. Są jednak nieco droższe niż np. formy szklane, lecz tak samo nieodporne na uszkodzenia. Materiał, z którego są wykonane utrudnia przypalenie, jednak mogą spowolnić proces pieczenia.

A Ty, którą formę wybierzesz? Sprawdź szczegóły tutaj.