Produkty

Do czego można używać barwników spożywczych?

Barwniki spożywcze w proszku mają wiele zastosowań. Są bardzo uniwersalne i równocześnie na tyle tanie, że znalazły swoje miejsce w wielu przepisach. Czasami także tych spoza gastronomii. Do czego można używać barwników?

Kremy

Barwniki są powszechnie wykorzystywane do tego, by nadać kolor kremom, które tradycyjnie bywają białe. Szczypta barwnika może zamienić nudną śmietanę lub serek mascarpone w niesamowity deser z innej planety. Co ważne, barwnik nie zmienia smaku kremu. Można, więc cieszyć się naturalnym maślanym smakiem lub zmienić go poprzez dodanie aromatu lub esencji smakowej. Barwniki spożywcze w proszku są, więc wykorzystywane przy przygotowywaniu deserów oraz dekoracji do nich.

Jajka

Barwnikami można też farbować jajka. Trzeba jednak mieć świadomość, że barwniki tego typu mogą przejść przez skorupkę i zabarwić też białko. Nie ma w tym nic złego, bo substancje w nich zawarte są dopuszczone do spożycia i można jeść je bez obaw. Można, więc wykorzystać ten patent jako sposób na niezwykłe wielkanocne śniadanie.

Ubrania

Barwienie ubrań przy pomocy produktów przeznaczonych do żywności odeszło już do lamusa. Kiedyś jednak było bardzo popularne zwłaszcza do przygotowywania koszulek z różnobarwnymi kołami. Takie T-shirty były bardzo popularne w latach ’80 i ’90. Barwniki i samodzielna praca z nimi umożliwiały uzyskiwanie ciekawych i niepowtarzalnych wzorów. Każda koszulka była inna i nie ma sposobu na jej skopiowanie. Barwniki do jedzenia sprawdzają się w farbowaniu ubrań gorzej, niż barwniki tekstylne.