Posiłki

Domowe obiady

Któż z nas nie uśmiechnie się z rozmarzeniem na wspomnienie domowych obiadów u mamy? I chociaż każdy wyniósł z domu rodzinnego inne smaki klasycznych dań, to jednak wszystkie one mają wspólny mianownik, który można sprowadzić do prostego zdania: domowe obiady są najlepsze.

Domowe jedzenie przygotowane na świeżo, z dobrej jakości produktów, zawsze będzie wygrywać z najlepszymi potrawami w restauracji, nie wspominając już o fast foodach czy przysłowiowych zupkach chińskich. Jest po prostu zdrowe, smaczne i pożywne.

Śniadanie

Pełnowartościowe domowe śniadania powinno składać się z ciemnego pieczywa, które jest znacznie zdrowsze niż jasne. Dobrze podkreślić jego smak cieniutką warstewka masła, albo ulubionego twarożku. Nie można zapomnieć o chudej wędlinie albo dobrej jakości serze żółtym i oczywiście warzywach, takich jak pomidor, ogórek, sałata. Nie tylko urozmaicą posiłek, ale również dostarczą witamin niezbędnych zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Pomysły na obiad

Choć śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, to właśnie przygotowanie obiadu zwykle trwa najdłużej. Klasyką polskiej kuchni są wszelkiego rodzaju zupy oraz dania drugie, które najczęściej składają się z kawałka mięsa pod różną postacią, ziemniaków i sałatek czy surówek. Taka kombinacja dostarcza nie tylko zaspokaja głód i dostarcza energii, ale również doskonale rozgrzewa w zimowe dni. Pomysłów na coś dobrego na obiady wykonywane w domu najlepiej szukać w zeszytach naszych mam i babć. Wtedy będziemy mieli pewność, że potrawy zostały już wielokrotnie przetestowane i zmodyfikowane tak, by stać się prawdziwym dziełem sztuki domowej kuchni.

Kolacja

Kolacja powinna być lekkostrawna i spożywana o odpowiednio wczesnej porze tak, aby nie zmuszać organizmu do trawienia w porze snu. Nierzadko bowiem właśnie kłopoty gastryczne są powodem trudności z zasypianiem. Na kolację dobrze zjeść świeże warzywa i owoce, potrawy pełnoziarniste, płatki na mleku. Raczej unikajmy ciężkich kiełbas czy pierogów z tłustymi omastami.

Wartość dodana

Przewagą kuchni domowej nad komercyjną, fast foodami i żywieniem masowym, zawsze będzie jej wartość dodana, a więc cały ogrom serca i pasji, którą włożymy w przygotowanie posiłków dla naszych najbliższych. Niezależnie od tego, czy będzie to wartościowe śniadanie, tradycyjny pomysł na obiad czy sycąca kolacja domowe jedzenie zawsze pozostanie najlepsze.