Sprzęt do kuchni

Na co zwracać uwagę podczas wyboru patelni

Patelnia to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Dobrze mieć u siebie w domu nie tylko tradycyjną patelnię do smażenia, ale też inne modele. Popularna jest na przykład patelnia grillowa, patelnia do smażenia naleśników, albo głęboki wok. Każda z nich z pewnością będzie wielokrotnie używana, a jeżeli kupi się rzecz dobrej jakości – przetrwa w kuchni przez wiele lat.

Dobra patelnia grillowa

Dobra patelnia grillowa, jak te – https://ostry-sklep.pl/patelnie-grilowe nie może być zbyt lekka. Ciężar patelni to jeden z sekretów szefów kuchni. Im jest ona cięższa tym materiał, z którego została patelnia wykonana, jest po prostu lepszej jakości. Doskonałym tego przykładem są na przykład patelnie żeliwne albo patelnie z powłoką teflonowe. Warto wybierać takie modele, na których można smażyć bez tłuszczu. W przypadku grillowania warzyw czy owoców, mięs czy ryb, wystarczy je tylko posmarować tłuszczem za pomocą pędzelka. Patelnia grillowa ma specjalne rowki, którymi spływa tłuszcz wytapiająca się z podgrzewanych potraw. To właśnie dlatego dania przygotowywane na patelni grillowej są lekkie i mniej kaloryczne.

Patelnia z odkręcaną rączką

Warto wybrać model patelni z odkręcaną rączką. Dzięki temu potrawy, które po smażeniu wymagają jeszcze pieczenia w piekarniku, nie będą musiały być przekładane do innego naczynia. Wystarczy odkręcić rączkę, a samą patelnię z potrawą umieścić w piekarniku. Poza tym dobrze jest wybrać model z przykrywką. Przykrywka zapobiega parowaniu się tłuszczu i sosu podczas smażenia czy duszenia potraw.