Sprzęt do kuchni

Rodzaje młynków do kawy

W ostatnich latach bardzo dużym zainteresowaniem cieszy się młynek do kawy. Można mieć nawet ekspres za kilkadziesiąt tysięcy złotych, ale bez dobrego młynka nie da rady przygotować smacznej kawy.

Wybór młynka do kawy

W tym artykule zostaną wymienione najważniejsze zalety młynków do kawy. Tak naprawdę na pierwszym miejscu należy w swoim budżecie uwzględnić młynek do kawy ze sklepu GastroPuls. Dotyczy to wszystkich osób planujących inwestować w dobrą kawę. Kawa fabrycznie mielona stawia mnóstwo ograniczeń, dlatego lepiej zmielić ją samodzielnie. Nie jest to nic skomplikowanego, więc nawet początkujące i mało doświadczone osoby powinny sobie z łatwością poradzić. Kawa mielona fabrycznie nie nadaje się zupełnie do espresso. Jest po pierwsze mielona zbyt grubo, a po drugie wychodzi zbyt wodnista. Oznacza to, że niemożliwe jest uzyskanie gęstego i esencjonalnego naparu. Warto mieć na uwadze, że zaledwie w ciągu kilkunastu minut po zmieleniu kawa traci większość właściwości zapachowych oraz smakowych. Według ekspertów jest to nawet 75%. Nic nie pomogą opakowania próżniowe oraz chowanie kawy do lodówki. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że nigdy nie są mielone kawy dobrej jakości. Dostępne są w sprzedaży jedynie w całych ziarnach. Tylko kawy słabej jakości idą do mielonki. Zawsze jest ryzyko, że coś jeszcze oprócz kawy zostanie dodane. Jednak nie da się tego sprawdzić inaczej, niż przy testach laboratoryjnych. Tymczasowym rozwiązaniem może być mielenie w sąsiedzkiej kawiarni lub u znajomych. Ale i tak lepiej posiadać osobisty młynek do kawy, który można wykorzystać zawsze.

Zakup młynka do kawy

Teoretycznie lepiej jest na zapas zmielić kawę w dobrym młynku, niż w słabym na świeżo. Największym uznaniem cieszy się obecnie młynek żarnowy. Ziarna kawy muszą trafić między żarna, czyli elementy, które mielą. W młynkach ostrzowych ziarna nie są mielone, a siekane. Warto dodać, że młynki ostrzowe są też określane jako udarowe. Jeśli myśli się o dobrej kawie to lepiej sobie odpuścić ten typ urządzeń. Dobre mielenie oznacza, że kawa ma zostać zmielona z jak najmniejszą ilością pyłu i na możliwe równe drobinki. Takiego zadania z pewnością nie wykona młynek udarowy, czyli ostrzowy. Młynek posieka ziarna na kawałki o różnej wielkości, z którymi ciężko cokolwiek później zrobić. W marketach niestety najczęściej można się spotkać z takim typem młynków. Kosztują bardzo mało, dlatego wydają się być atrakcyjne. Niektóre modele młynków ostrzowych można kupić nawet za kilkadziesiąt złotych. Lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić sprzęt wysokiej jakości.