Orzeźwiająca woda sodowa, ale również lemoniada, soki, wino, a nawet herbata czy kawa – za pomocą syfonu można przygotować różne wyśmienite napoje nasycone dwutlenkiem węgla.
Syfony znów wracają do łask
Popularne w okresie PRL-u saturatory oraz syfony do wody umożliwiały samodzielne nasycanie napojów dwutlenkiem węgla. Dzisiaj z syfonów znów korzysta się coraz chętniej – także w gastronomii. Są wybierane między innymi do restauracji, kawiarni, barów. Również często kupowane są do użytku domowego.
W sprzedaży można znaleźć nowoczesne syfony wykonane z estetycznej i wytrzymałej stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego w różnych pojemnościach – najczęściej 1 litra. Umieszczane w nich naboje wypełnione dwutlenkiem węgla pozwalają na nasycenie nim różnych napojów.
Współczesne syfony posiadają także:
- zawory kontroli ciśnienia,
- miarki chroniące przed nadmiernym zapełnieniem,
- kraniki zapobiegające kapaniu.
Jak korzystać z syfonu?
Używanie syfonów jest bardzo proste. Pierwszym krokiem jest napełnienie butelki syfonu wybranym napojem. Im zimniejszy, tym efekt nasycenia CO2 będzie lepszy. Następnie wbija się nabój CO2 i wstrząsa butelką. Potem wystarczy nacisnąć na spust, aby nalać gazowany napój do naczynia.
Należy pamiętać o regularnej wymianie nabojów CO2. Jeden nabój najczęściej pozwala na nasycenie 1 litra napoju.
Koszt zakupu syfonu do wody to około 100-400 złotych. Za komplet 10 nabojów należy zapłacić około 15-20 złotych.