Czasy szkolne kojarzą nam się najczęściej z wieloma przyjemnymi przeżyciami, które wydarzyły się na przełomie tych wielu lat. Oprócz przeżyć związanych z nauką i wieloma ciekawymi przedmiotami, wiele osób uwielbiających jedzenie szkołę kojarzy również ze stołówką. Placki ziemniaczane i pyszne zupy, to potrawy, które były tam podawane najczęściej. Panie musiały bowiem gotować dla kilkuset osób, a nawet dla kilku tysięcy osób i bardzo ważne było to, żeby potrawy przygotowywało się łatwo i szybko.
Przyrządzanie placków
Przyrządzanie placków ziemniaczanych było o tyle proste, że można było przygotować je w jednym dużym garnku lub pojemniku, a dopiero potem gotową podstawę dawać na duże patelnie, których każda stołówka miała mnóstwo. Placki ziemniaczane smakowały w szkole niesamowicie dobrze, gdyż nauka i koncentracja jakiej wymagało skupienie, pochłaniały mnóstwo energii. Wszyscy biegnący na przerwie na jedzenie byli więc bardzo głodni i jedli przygotowane potrawy ze smakiem.
Różne rodzaje placków
Różne rodzaje podawanych przez kucharki placków ziemniaczanych, były idealnie przygotowane, a przepisy były bardzo często zmieniane dlatego, by nie znudziły się uczniom i każdego dnia smakowały idealnie. Oprócz placków ziemniaczanych bardzo częstymi potrawami, które były przygotowywane dla uczniów i nauczycieli, były dania na bazie warzyw i owoców. Dzieci w pewnym wieku muszą bowiem przyswajać mnóstwo witamin, dzięki czemu ich rozwój jest prawidłowy i organizmy rozwijają się w prawidłowy sposób.