Bez kategorii

Zaparzacze do różnych rodzajów kaw czy herbat

Jeśli wolisz mocniejszą kawę o bardziej wyrazistym smaku, możesz polubić espresso. Ta metoda parzenia polega na parzeniu drobno zmielonej kawy z ekstraktem z espresso gorącą wodą w celu uzyskania skoncentrowanego naparu. W ten sposób uzyskuje się mocną i aromatyczną kawę, która dobrze nadaje się do napojów na bazie espresso, takich jak latte, macchiato i cappuccino.

Zaparzanie w Aeropressie

Metoda parzenia Aeropress różni się od pozostałych omawianych tutaj metod parzenia. W tej metodzie używa się papierowego filtra bez filtra lub filtra z tkaniny. Ten papierowy filtr jest następnie umieszczany w zaparzaczu, a woda i zmielona kawa są przeciskane razem przez filtr, co powoduje szybkie zaparzenie kawy. Dobry zaparzacz https://nettrading.pl/zaparzacze-do-kawy-i-herbaty to przede wszystkim urządzenie, które musi sprawdzać się na różnych polach.

Ta metoda parzenia daje lżejszą i gładszą kawę niż prasa francuska. Metoda parzenia Aeropress jest również przyjazna dla środowiska, ponieważ nie wymaga stosowania papierowych filtrów.

Metoda filtrowania kawy

Metoda parzenia za pomocą filtra do kawy jest najstarszą i najbardziej rozpowszechnioną metodą parzenia kawy. Metoda ta wymaga użycia filtra papierowego, filtra do kawy oraz uchwytu do filtra. Uchwyt filtra jest zwykle wykonany ze szklanego lub metalowego kubka, do którego wlewa się wodę do filtra kawy.

Po umieszczeniu fusów w filtrze, papierowy filtr jest umieszczany na wierzchu fusów, a woda jest wlewana przez papierowy filtr do uchwytu filtra. Proces ten jest następnie powtarzany do momentu zaparzenia wszystkich pożądanych filiżanek.